Möt vår medarbetare Lamiaa från Irak

Mänskliga rätter från världens alla hörn


Smakerna och färgerna trängs i det irakiska köket

Lamiaa och Nibras på Aviko Norden har bott i Sverige i drygt 10 år, men skickar fortfarande hem sina mammor till hemlandet Irak med jämna mellanrum för att köpa kryddor. Allt för att få till den där rätta smaken. Och färgen, inte minst färgen.   

Det irakiska köket är intensivt, det är mycket människor, många rätter, mycket smaker och många färger. Alla samlas runt bordet och tar för sig av buffén, uppdukad på stora tallrikar. Här finns kyckling, fisk, aubergine, dolma, kött, kebab, såser. Och här finns ris, alltid ris. Riset är den mest centrala beståndsdelen i det irakiska köket. Utan ris, ingen måltid. Och riset är något av en vetenskap, färgkodningen är viktig. Till fisk har man rött ris, till biryani brunt ris och till röda såser vitt ris.

”Finns det inte ris undrar alla varför det inte finns mat, även om bordet är fulldukat. Ris är ett måste.”, förklarar Lamiaa.

Till frukost äter man ost och ägg. På fredagarna äter man ofta fisk, hela familjen samlas tidigt på dagen, som är en ledig dag i Irak. Här firar man helg under fredag till lördag och arbetar på söndagen. Fredagsfisken är alltid färsk och blandas med till exempel lök och tomat innan den tillagas i ugnen.

I Irak tar det ofta lång tid att laga mat, att vara och umgås i köket är en livsstil. Det är inte ovanligt att det tar två, tre timmar innan maten är färdig, dolma till exempel behöver mycket kärlek och tar lång tid att tillaga. Måltiden avnjuts länge, alla sitter kvar vid bordet tillsammans och pratar och skrattar. Bröder, systrar, brorsbarn – alla deltar.

 

Vilka typiska smaker och kryddor finns i det irakiska köket?
”Curry och kanel. Men vi gillar de flesta kryddor, biryani innehåller till exempel sju olika kryddor.”, säger Lamiaa.

I Irak äter man speciell mat efter ramadan. Då är det fest och alla i familjen kommer hem. Man får inte glömma att köpa dadlar, det måste man alltid ha hemma. Alla frågar efter dadlar. Till efterrätt äter man kletche, en speciell sorts kaka som påminner om kanelbullar. Måltidsdrycken är vatten eller cola, och efteråt dricker man – just det, te.

Vilken maträtt har du lagat, Lamiaa?

”Jag har lagat kyckling biryani, en typisk irakisk rätt. Den goda smaken kommer framför allt från biryanikryddan, men också från russin, sötmandel, curry och paprika. Det är en rätt min man och mina barn tycker väldigt mycket om. Äldsta dottern studerar sedan två år tillbaka så henne har jag inte mycket hjälp av i köket, men min yngsta dotter som är 10 år vill alltid vara med och laga mat. Sonen är 18 år och tar studenten nästa år, han är inte så intresserad av mat. När jag kommer hem går jag direkt in i köket, utan att ta omvägen via soffan. Jag vill bara in i köket och laga mat.”

Lamiaas irakiska Kyckling Biryani

Möt fler av våra medarbetare och inspireras av deras recept: