Möt vår medarbetare Loan från Vietnam

Mänskliga rätter från världens alla hörn

Loan - vår medarbetare på Aviko Norden

Långa måltider utan stress i det vietnamesiska köket

Loan på Aviko flyttade från Vietnam till Sverige för 27 år sedan och älskar naturen och kulturen i sitt nya hemland. Hon kombinerar de vietnamesiska och svenska mattraditionerna och tycker att de passar bra ihop. Det enda hon inte tycker om med sitt nya hemland är vintern. Den beskriver hon utan omsvep som hemsk. 

 Hela Loans familj bor i Sverige, hennes lillebror kom hit när han var under 18 år och familjen blev därför erbjuden att flytta hit. Idag lever hon tillsammans med sin vietnamesiska man som hon träffade här i Sverige och deras dotter på 13 år.

 ”Mina syskon har alla bra utbildningar och jobb, det är bara jag som inte kan så mycket svenska.”, säger hon med ett klingande skratt.

Loan åker ofta tillbaka till Vietnam, där hon de senaste åren märkt att vegetarisk mat blivit allt vanligare. Konsumtionen av socker, fett och kött minskar konstant och det är framför allt ungdomarna som står för utvecklingen. Man väljer aktivt att leva ett mer hälsosamt liv.

Vilka typiska smaker och kryddor finns i det vietnamesiska köket?
”I grytor används gurkmeja, gräscitron och mynta. Koriandern får man inte glömma. Lök och dill gillar vi, liksom chili, peppar och lime. I södra Vietnam är kokosen vanlig. Har man kokt rödbetor kan man lägga i klibbigt ris i kokvattnet för att färga det vackert lila. Sen blandar man ner kokoskräm i riset, det blir både fint och gott.”

Det är inte bråttom när man äter mat i Vietnam, måltiderna är långa och matsmältningen hinner med. Man tar drickpauser mellan tuggorna och låter iste lugna magen, sedan äter man igen. Ingen stressar vid ett vietnamesiskt matbord. Kanske just därför behövs det aldrig stora mängder mat, till fyra personer lagar man 2–3 rätter som man sedan delar. Maten ska räcka, men det ska inte bli för mycket.

Vad klarar man sig absolut inte utan i det vietnamesiska köket?

”Vi har fisksås till allt. Men inte originalfisksås som man köper i affären, utan vi gör vår egen. Kanske är 10 % fisksås, resten är andra kryddor vi blandar i. Allas fisksåser är unika. Vitlöken vill man inte heller vara utan.”

I Vietnam firas nyår baserat på månkalendern. Det finns därför inget fast datum för firandet, utan det varierar år från år. 2020 börjar det nya året den 25 januari och det kommer precis som varje år att firas med riskaka i bananblad till efterrätt. Rätten görs av klibbigt ris, bönor, banan och kokosolja. I södra Vietnam är kakorna runda och långa, medan de är kantiga i den norra delen av landet. Kakorna görs i olika färger, med hjälp av rödbetsvatten får man till en lila färg och sötpotatis ger en distinkt gul färg.

 Vilken maträtt har du lagat?

”Jag har lagat vietnamesiska Sommarrullar och en vietnamesisk dessert.  Det är traditionell mat i Vietnam. Min familj älskar den här maten, inte minst min lillebror. Han ber om den varje gång familjen samlas och äter middag.”

 

 

Mix i påse  
Rispapper  
pinnar  
morötter  
Loan  
sommarrullar  

Loans vietnamesiska Vegetariska sommarrullar

Morot strimlad 3,2 mm 3N artnr 1262 Morot strimlad artnr 1262 ingår i receptet. Klicka på bilden för mer information.
Produkt -Kålrot strimlad 3,2 mm 3N artnr 1562 Kålrot strimlad artnr 1562 ingår i receptet. Klicka på bilden för mer information.

Loans vietnamesiska dessert Che troi nuoc

3N Sötpotatis artnr 1050 Sötpotatis artnr 1050 ingår i receptet. Klicka på bilden för mer information.
 3N artnr 1780 Rödbeta hel skalad Rödbeta hel skalad artnr 1780 ingår i receptet. Klicka på bilden för mer information.

Möt fler av våra medarbetare och inspireras av deras recept:

Nibras från Irak Läs om Nibras från Irak
Gary Läs om Gary från Irland
Joy från Thailand Läs om Joy från Thailand
Lamia från Irak Läs om Lamiaa från Irak
Ellie Läs om Ellie från Thailand