Möt vår medarbetare Gary från Irland

Mänskliga rätter från världens alla hörn


Friterat och fett i det irländska köket

Gary har bott i Sverige i 14 år och började nästan direkt jobba på Aviko Norden när han kom hit. Till Sverige kom han av kärlek, hans sambo är svensk. Kärleken har så småningom kommit att omfatta även det nya hemlandet.  

Det irländska köket minns Gary som stressigt. Han växte upp i en stor familj där det handlade om att göra billig mat snabbt. Det var oroliga tider på Irland, många hade ont om pengar och det var svårt att hitta jobb. Man gjorde det bästa av det man hade i köket. Det blev mycket friterad mat, såsom pommes frites, fish and chips, bönor i tomatsås och fiskpinnar. Vegetarisk mat förekom inte, lammköttet varierades med fågel, fisk och skaldjur. Man åt aldrig samma mat två dagar i rad. 

Garys familj på sex personer fick ofta sällskap av kusiner och släktingar till middagen. Dörren var alltid öppen och nästan varje dag kom någon på besök. Det gick inte att planera, hans mamma använde vad som fanns till hands och lyckades alltid få ingredienserna att räcka. Till lunch nästa dag åt man mackor, det blev aldrig mat över från middagen. Matsvinn fanns överhuvudtaget inte på Irland. Och man var inte kräsen, man åt det som serverades.

Vad är ett absolut måste i det irländska köket?
”Potatis. Vi brukar skämta om det, men vi äter potatis till frukost, lunch och middag. Vi äter något som heter fry till frukost, det är korv, bröd, bacon, potatis och bönor som man friterar tillsammans. Det är frukost det!”

När Gary var 16 år flyttade han hemifrån och började laga sin egen mat. Han jobbade som kock i två år, men tyckte inte om stressen och bytte karriärsbana. Nuförtiden är det han som lagar mat varje kväll, till sig och familjen som består av sambon och hennes dotter. Han tycker det är kul att laga mat och bakar när han hinner.

Vilka typiska smaker och kryddor finns i det irländska köket?
”Ha ha, salt och peppar. På 90-talet kom andra kulturer till Irland, som till exempel de italienska och vietnamesiska, men innan dess var Irland väldigt isolerat. Möjligen använde man lite timjan ibland.”

På Irland firas jul och påsk, då äter man kalkon tillsammans med rotfrukter, potatis och olika såser. Som måltidsdryck dricker man te eller saft, ingen dricker öl eller vin till maten. Än idag dricker Gary läsk, saft eller vatten till sin mat.  

Saknar du någon mat från Irland?
”Fish and chips, det smakar inte likadant här i Sverige. Varje gång jag är på Irland äter jag det. Det är väldigt fett, så jag ångrar mig direkt efteråt, men sen äter jag det igen nästa gång. Det brukade serveras i tidningspapper, men det är förbjudet nu på grund av trycksvärtan.” 

Vilken maträtt har du lagat?
”Det är en irländsk variant av Shepherd’s pie. Jag gillar inte lammfärs så jag gjorde den på nötkött och så har jag Guiness i. Alkoholen försvinner i tillagningen, men ölen ger extra smak. Jag är uppvuxen med denna maträtt, mamma lagade den minst en gång i veckan när jag var liten. Den är hur enkel som helst att laga och är jättegod.”

Gary smakar Shepherd´s pie  
Potatismos Shepherd´s pie  
Ärtor till Shepherd´s pie  
Köttfärs Shepherd´s pie  
Gary gör Shepherd´s pie  
Potatis Shepherd´s pie  

Garys Irländska Shepherd's pie

Produkt 3N Morot slantad artnr 1253 Morot slantad artnr 1253 ingår i receptet. Klicka på bilden för mer information.
Produkt 3N Mospotatis stor artnr 1023 Mospotatis stor artnr 1023 ingår i receptet. Klicka på bilden för mer information.
Produkt 3N - gul lök tärnad  artnr 1370 Gul lök tärnad artnr 1370 ingår i receptet. Klicka på bilden för mer information.

Möt fler av våra medarbetare och inspireras av deras recept:

Nibras från Irak Läs om Nibras från Irak
Joy från Thailand Läs om Joy från Thailand
Loan från Vietnam Läs om Loan från Vietnam
Lamia från Irak Läs om Lamiaa från Irak
Ellie Läs om Ellie från Thailand