Möt vår medarbetare Nibras från Irak

Mänskliga rätter från världens alla hörn


Smakerna och färgerna trängs i det irakiska köket

Lamiaa och Nibras på Aviko Norden har bott i Sverige i drygt 10 år, men skickar fortfarande hem sina mammor till hemlandet Irak med jämna mellanrum för att köpa kryddor. Allt för att få till den där rätta smaken. Och färgen, inte minst färgen.   

Det irakiska köket är intensivt, det är mycket människor, många rätter, mycket smaker och många färger. Alla samlas runt bordet och tar för sig av buffén, uppdukad på stora tallrikar. Här finns kyckling, fisk, aubergine, dolma, kött, kebab, såser. Och här finns ris, alltid ris. Riset är den mest centrala beståndsdelen i det irakiska köket. Utan ris, ingen måltid. Och riset är något av en vetenskap, färgkodningen är viktig. Till fisk har man rött ris, till biryani brunt ris och till röda såser vitt ris.

Till frukost äter man ost och ägg. På fredagarna äter man ofta fisk, hela familjen samlas tidigt på dagen, som är en ledig dag i Irak. Här firar man helg under fredag till lördag och arbetar på söndagen. Fredagsfisken är alltid färsk och blandas med till exempel lök och tomat innan den tillagas i ugnen.

I Irak tar det ofta lång tid att laga mat, att vara och umgås i köket är en livsstil. Det är inte ovanligt att det tar två, tre timmar innan maten är färdig, dolma till exempel behöver mycket kärlek och tar lång tid att tillaga. Måltiden avnjuts länge, alla sitter kvar vid bordet tillsammans och pratar och skrattar. Bröder, systrar, brorsbarn – alla deltar.

Vad är ett absolut måste i det irakiska köket?
”Ris! Det går inte att överdriva hur viktigt riset är. Och te måste man också ha. Inte sånt te i påse som det står Lipton på, utan riktigt te. Det ska stå och dra länge. Irakiskt te luktar underbart gott.”, säger Nibras leende.

I Irak äter man speciell mat efter ramadan. Då är det fest och alla i familjen kommer hem. Man får inte glömma att köpa dadlar, det måste man alltid ha hemma. Alla frågar efter dadlar. Till efterrätt äter man kletche, en speciell sorts kaka som påminner om kanelbullar. Måltidsdrycken är vatten eller cola, och efteråt dricker man – just det, te.

Vilken maträtt har du lagat, Nibras?
”Jag har lagat Temenbagela, en rätt med kyckling och ris som innehåller bland annat bondbönor, lime, lök och gurkmeja. Jag har fem barn, fyra flickor och en pojke i åldrarna 7-17 år, som alla älskar ris. Det har blivit mycket rätter med ris genom åren, men nuförtiden lagar jag ibland mat utan det för att barnen ska lära sig att det inte måste vara ris till allt.”

Torkad lime Temenbagela  
Kryddor Temenbagela  
Nibras lagar Temenbagela  
Katrull Temenbagela  
Nibras äter Temenbagela  
Bönor till Temenbagela  

Nibras irakiska Temenbagela - kyckling med ris

Produkt - gul lök artnr 1373 Gul lök tärnad artnr 1373 ingår i receptet. Klicka på bilden för mer information.

Möt fler av våra medarbetare och inspireras av deras recept:

Gary Läs om Gary från Irland
Joy från Thailand Läs om Joy från Thailand
Loan från Vietnam Läs om Loan från Vietnam
Lamia från Irak Läs om Lamiaa från Irak
Ellie Läs om Ellie från Thailand