Rotfruktsbakad torsk med pommes duchesse och citronsås

Ett Roots by Aviko-recept på glutenfri lunch eller middag, signerat Marcus Nemrin. En rätt för ljusare dagar smaksatt med Rotfuktsmix vår- och sommarbas!

Rotfruktsbakad torsk
Fräs Vår- och sommarbasen i olja och krydda med pesto och riven parmesan. Lägg rotfruktsfräset på torskbitarna och baka av i 160°C i ca 10 min.

Citronsås
Koka upp grönsaksfond och citronsaft. Tillsätt grädden och låt koka till simmig konsistens. Tillsätt crème fraiche och avsluta med smör. Krydda med salt och peppar.

Pommes Duchesse
Koka potatisen mjuk. Pressa den och rör i olja och äggulor. Krydda med salt och peppar. Spritsa toppar och baka av dem  ugn på 180°C i ca 10–12 min.

Spenat och lök
Fräs löken mjuk. Tillsätt spenat och örter. Kydda med salt och peppar.

Lägg upp på tallrik enligt bilden.
Smaklig måltid!

Se filmen där Marcus Nemrin tillagar receptet »

Ingredienser (10 personer)

Rotfruktsbakad torsk
10 bitar torsk à 140 g
500 g Vår- och sommarbas
75 g parmesan
2 msk pesto

Citronsås
5 dl grönsaksfond
3 st citroner (saften av)
5 dl grädde
2 dl crème fraiche
50 g smör

Duchesse
2 kg potatis
3 st äggulor
2 dl matolja
Salt & peppar

Spenat och lök
400 g Rödlök skivad
500 g spenat (blad)
25 g färsk dragon
50 g dill