• Mänskliga rätter

    Mänskliga rätter

Ellies thailändska Som Tam - Morotssallad

Hur du gör Ellies thailändska Morotssallad Som Tam:

 Skala vitlök, skölj chilipeppar och ta bort kärnhuset om du önskar en mildare hetta.

       Skölj och dela bönor i ca 2 cm långa bitar.

       Skala räkor. Halstra dem på ett hett järn 30-60 sekunder på varje sida.

       Tillsätt hälften av bönorna.

       Stöt vitlök och chili i en djup mortel.

       Tillsätt resterande bönor, socker, limejuice och fisksås och fortsätt mortla.

       Dela tomaterna i halvor (spara ett par till serveringen), lägg i morteln och fortsätt mortla.

       Smaka av med limejuice, socker och fisksås.

       Addera till sist i strimlad morot och blanda ordentligt med såsen. Vänd i halstrade räkor och bönor.

       Garnera gärna med jordnötter vid servering och några hela tomater. Servera med kokt ris eller som en thailändsk sallad

 

Tips! Uteslut jordnötter vid allergi.

Har du ingen mortel går det bra att pressa vitlöken och finhacka chilipepparn. Blanda allt utom morötter och tomat till dressing. Blanda tomathalvor med morotsmix och häll såsen över. Blanda alla smakar väl.

 

Önskar du fler recept på Mänskliga Rätter från världens alla hörn – ta del av Nibras irakiska Temenbagela - kyckling med ris, Lamiaas irakiska Kyckling BiryaniGarys irländska Shepherd´s pieJoys thailändska Kyckling Massaman CurryLoans vietnamesiska Vegetariska sommarrullar och Vietnamesiska dessert Che troi nuoc.

Ingredienser (4-6 personer)

400 g Rotfruktsnudlar 3N artnr 12598
eller Morot strimlad 3N artnr 1263

100 g brytbönor eller gröna bönor, haricots verts

300-400 g Vannamairäkor

4 msk fisksås

2 msk socker, gärna palmsocker

2-3 msk limejuice

150 g cocktailtomater

 

3 chilipepparfrukter (thai dragon)

1 liten vitlöksklyfta

2 msk rostade jordnötter till garnering går att utesluta.