Rotfruktsbiffar med rödbetstzatziki

Rotfruktsbiffar

Koka linserna i vatten dagen innan. Häll av vattnet och låt svalna av. (OBS! Linserna ska vara lite knapriga.) Häll den rårivna potatisen i en sil så att vätskan rinner av. Riv kalla kokta potatisar fint. Häll ner i blandarkitteln. Tillsätt den rårivna potatisen, linser, rotfruktsbasen, ägg och kryddor i blandaren. Blanda några minuter tills du fått en jämn smet. Tillsätt eventuellt egen smaksättning och blanda. Gör en liten biff och provstek. Smaka av. Forma sedan dina rotfruktsbiffar ca 60 g/st. Stek som du önskar i ugn eller på stekbord.

Rödbetstzatziki

Skölj gurkan och riv den på grövsta sidan på råkostjärnet. Lägg i en trådsil och strö över salt. Låt rinna av i 30 min. Krama ur saften med handen. Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, riven gurka, rödbetor, oregano och olivolja

Ugnsbakad rotfruktskebab

Fördela på bleck och vänd runt med kryddor och olja. Stek i ugn på 175°C i ca 25-30 min. Vänd runt efter halva tiden.

Ingredienser (20 personer)

Rotfruktsbiffar

500 g 3N potatis, råriven
500 g röda linser
1 kg Aviko kokt kall potatis, riven
6 ägg
2 kg 3N rotfruktsbas
3 msk salt
1 tsk vitpeppar, finmalen
1 msk timjan
1 dl rapsolja eller100 g margarin till stekning

Rödbetstzatziki

1 l grekisk yoghurt
500 g gurka
400 g 3N strimlade rödbetor
3 msk salt
4 stor vitlöksklyfta
1 msk oregano, torkad
4 msk olivolja

Ugnsbakad rotfruktskebab

4 kg 3N rotfruktskebab
2 dl olivolja
6 msk kebabkrydda (Santa Maria)
6 tsk salt
2 msk oregano
2 dl flytande mörk kalvfond
2 msk timjan
1 dl rapsolja