• Klimatsmarta påskrecept

    Klimatsmarta påskrecept

Gröna örtmarinerade rotfruktsstavar

Rosta rotfruktsstavarna i ugnen tills de fått fin färg, på 175°C i ca 20-25 minuter (det ska vara crunch kvar i rotfrukterna).  
Eller tillaga sous vide: Rotfruktsstavar i 2 kilos förpackning kan tillagas direkt i förpackningen, som är en godkänd förpackning som du kan värmebehandla. Värm i kombiugn 100°C, 100 % ånga i ca en timme. Kyl sedan i cirkulerande kallt vatten till 4°C

Mixa örtoljan till marinaden: häll i de frysta ingredienserna i din mixer, tillsätt vitlök, häll i olja och mixa till en slät, fin grön örtolja. Smaka av med salt och peppar. Ta ut rotfrukterna ur ugnen, häll över örtoljan och vänd runt försiktigt. Servera ljummen eller kall

Till ca 40 portioner på buffé
Som tillbehör i varmrätt ca 8-10 portioner

2 kg Rotfruktsstavar
40 g fryst hackad spenat
40 g frysta gröna ärtor
30 g fryst hackad basilika
40 g fryst hackad persilja
1 vitlöksklyfta
4 dl olivolja
3 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar