• Vi ♥ Potatis

    Vi ♥ Potatis

Hantering & förvaring

För att våra skalade potatisar och rotfrukter ska behålla smak och konsistens är det viktigt att hantera produkterna på bästa sätt. En obruten kylkedja, förbrukning före ”bäst-före-datumet” och varsam tillagning enligt anvisningen på förpackningen gör att produktens höga kvalitet kommer att hålla sig hela vägen till tallriken.

 

Tillagning

Råskalad potatis är en kyl- och färskvara. Aviko erbjuder flera olika sorter av råskalad potatis. Tänk på att de olika sorterna skiljer sig åt vad det gäller både hantering och tillagning. Läs noga på respektive förpackning hur du ska hantera och tillaga potatisen för att behålla råvarans kvalitet och få fram den bästa smaken.

Skalade och skurna rotfrukter är kyl- och färskvaror. Produkterna ska inte sköljas före tillagning.

Förkokt potatis och Steamfresh, sk värmebehandlad potatis, är kylvaror och behöver inte sköljas innan tillagning. Läs mer på respektive förpackning hur du tillagar potatisen.

Färsk Pommes Frites är värmebehandlad och förfriterad. De tillagas genom fritering eller stekning i kombiugn. Alla färska pommes frites är kyl- och färskvaror.

Potatisgratängerna är vakuumförpackade kylvaror som ska tillagas i ugn.

 

Förvaring

För att bäst bevara färskhet, vitaminer och kokegenskaper bör potatisen hanteras i obruten kylkedja och förvaras i högst + 4-6 ºC. Med andra ord bör potatisen förvaras i mjölk- och köttkylen där temperaturen ligger på ca 4 ºC. I grönsakskylen är temperaturen runt 8-10 ºC, vilket är för varmt. För varje grad över + 8 graders förvaringstemperatur förkortas hållbarheten med 2 dagar.

 

Generella råd

Vid tillagning sätt alltid in potatisen i uppvärmd ugn med full ånga eller lägg potatisen i kokande vatten.

-  Kalla ugnar och kallt vatten ökar risken för hinnbildning vid varmhållning

Öppna aldrig ugnen under tillagning.

- När ugnsdörren öppnas sjunker temperaturen och varje temperatursänkning ökar risken för hinnbildning.

Potatisen måste uppnå 96 grader för att bli färdigkokt

- Koka med termometer för att vara säker på att potatisen blir färdigkokt.

Förvara aldrig potatis i vatten.

- Om potatisen förvaras i vatten bildas en hinna på potatisen vid varmhållning.