• Om oss

    Om oss

Odlare

Det är råvaran som står i centrum för vår verksamhet. Därför väljer vi att samarbeta med ledande odlare och leverantörer från främst Sydsverige. Opartiska kontroller och kvalitetsanalyser borgar för bästa tänkbara råvarukvalitet och hygien.

Möt Magnus Petterson, Ramsjögård

Avikos odlare Magnus Pettersson

Magnus är andra generationen potatisodlare och tog över gården, på Bjärehalvön en bit från Båstad, efter sin far 1996. Sedan dess har han utökat potatisodlingens area flera gånger om. Magnus odlar till största del färskpotatis. Färskpotatisen skördas från början av maj till mitten av oktober. Potatissorterna som odlas är Solist, Swift och på hösten odlas Melody. På gården på Bjärehalvön odlas även kålrötter.

Läget i Skåne ger ett tidigare klimat. På många andra ställen har det t ex varit mycket frostskador men inte här detta år. Och att det just är potatis han odlar är för att Magnus menar att man ska satsa på det man kan. Och potatis är han expert på!

Men tiderna ändras även för potatisodlare. Magnus upplever att konsumenterna blir allt mer kräsna och vill ha en vacker produkt. Med bättre odlingsteknik, mer kunskap och bättre maskiner kan odlarna möta de allt högre kraven som han menar även finns hos skalerierna.

Vi frågade Magnus varför det är så bra att vara odlare i Sverige: Det bästa med att vara odlare är friheten och att se grödorna växa. Odlare i Sverige är pålästa och klarar de hårda kontrollerna av låga besprutningsnivåer.

Förutom odlingen driver hans fru ett hotell på gården. De gamla svinstallarna på gården gjordes för 9 år sedan om till hotell med 5 rum. Frukosten kan njutas med utsikt över potatisåkrarna och havet. En verklig idyll där äggen plockas från hönshuset till barnens pannkakor. Tonårsbarnen hjälper till med olika göromål på gården, hotellet och även den lilla gårdsbutiken. I gårdsbutiken säljer de gårdens grödor och även jordgubbar och annat från trakten. 

Aviko, som Magnus har samarbetat med de senaste tre åren, beskriver han som pålitligt och kunnigt. Att det är ett stort, tryggt och välorganiserat företag med bra planering. Han tycker att samarbetet fungerar mycket bra och att relationen med kontaktpersonen är viktig.

Slutligen frågade vi Magnus vilken den godaste potatisen är - Melody och färskpotatissorten Magda.