
Nu går startskottet för Roots - Höj smakerna med rotfrukter!
Publicerat den 19 september 2022
Roots föddes när Malmö stad efterfrågade hjälp med att lyfta smaken i skolmåltiderna. Där och då, våren 2021, gick startskottet för Roots, Avikos gastronomiska innovationsinitiativ. Detta mynnade för Aviko ut i ett kreativt samarbete med Marcus Nemrin, välkänd profil från Sofiero Slottsrestaurang.
Två smakförstärkare, rotfruktsmixar för fondkokning, kom till.
En central punkt inom hälsa och hållbar matkonsumtion är som bekant hur vi ska minska andelen kött på tallriken och äta mer grönsaker, utan att smaken på maten försämras. Vi vågar påstå att smaken i måltiden faktiskt kan höjas med hjälp av rotfrukter.
För restaurang och storkök är kostnadsökningar en tråkig del av vardagen, nu kanske mer aktuell än någonsin. En lösning som kommer med fördelar – i form av bättre ekonomi, smak och innovation – är att använda rotfrukter som smakförstärkare och att tillsätta dem i maten istället för att servera dem till maten.