• Avikos nyheter

    Avikos nyheter

Nyheter

Läs vår spännande nyhet om hur vi jobbar med klimatsmarta temaveckor i skolor runtom i Sverige.

Publicerat den 20 december 2017

Aviko Norden levererar potatis och rotfrukter till storhushåll, restauranger och offentlig verksamhet. Hösten 2016 startade man projektet BFF – Best Food Forever – som syftar till att få skolor att servera nyttig och klimatsmart mat. Sedan starten har åtta kommuner genomfört en temavecka med klimatsmart mat. Projektet har tagits mycket väl emot och under 2018 skalar man därför upp med sikte på att genomföra 20 – 25 temaveckor.

Helsingborgsbaserade Aviko Norden är en livsmedelsleverantör som levererar potatisprodukter och rotfrukter till bland annat offentlig verksamhet. Aviko Norden samarbetar med Kost & Näring, branschorganisationen för Sveriges kostchefer och med RISE, Research Institutes of Sweden, inom området klimatsmart mat. Sedan 2016 driver Aviko Norden ett projekt – BFF Best Food Forever – riktat mot kommuner och skolverksamhet, som har som mål att inspirera skolor att ha fler klimatsmarta rätter på sina menyer.

Upplägget bygger på att man tillsammans med skolans kökspersonal har en workshop och provlagar recepten, och sedan genomför en temavecka, där de klimatsmarta, rotfruktsbaserade rätterna serveras i skolmatsalen. Jörgen Johansson, VD på Aviko Norden, exemplifierar:

”Om alla skolor i Sverige på en och samma dag bytte ut hälften av nötfärsen i köttfärssåsen mot finhackade rotfrukter, sparar vi klimatgaser motsvarande som att köra en bil 209 varv runt jorden.”

Temaveckorna har blivit en succé, och nu är många skolor redan i färd med att planera in dem under det kommande året. Robert Ringman, enhetschef i Motala kommun, som är en av de kommuner med skolor som genomfört temaveckan, sammanfattar:

”Det är viktigt att inte låta det bli en engångsföreteelse utan fortsätta jobba med detta både som temaveckor och lyfta på matsedeln att vi tänker på hållbarhet kring våra måltider. Ju mer vi belyser ämnet desto mer kommer också förståelsen att öka för vilken inverkan våra måltider har på klimatet.”