• Köksekonomi för storkök

    Köksekonomi för storkök

Köksekonomi för restaurang och storkök

Räkna ut hur mycket du sparar

Med vår räknesnurra kan du enkelt räkna ut hur mycket pengar du kan spara genom att byta ut en del av ex nötfärs mot rotfruktsbas. Förutom den ekonomiska vinsten finns det andra aspekter - läs mer här


Fördelen med färdigskalade och färdigskurna potatis och rotfrukter

1. Ekonomi - högre lönsamhet

Minskade arbetstimmar! Det är lätt att vi luras av ett högt kilopris på t ex. skalade och hackade produkter. Men räknar du på vad det kostar att ha en person att skala potatisen eller hacka rotfrukterna i stället för att köpa färdigskalat/färdigskuret, så inser man att med tiden och arbetet inräknat blir det billigare att köpa färdigskuret. Lägg tid på upplevelsen i din restaurang, att få personalen att må bra, en smakfull meny och att få lönsamhet i affären istället. Att öka andelen rotfrukter och potatis och samtidigt minska köttmängden ger dig en ekonomisk fördel då rotfrukter har en annan prisnivå än kött. För dig som t ex. serverar mycket färs kan rotfrukter vara ett sätt att bygga upp rätten och minska proteinet. 

Testa vår räknesnurra - fyll i och se hur mycket du sparar genom att byta ut en del av köttet. Servera du många portioner varje dag så kommer det att göra stor skillnad i din köksekonomi

2. Klimatsmart

Minska matsvinnet med färdigskalat och framför allt, betala inte för den delen du ändå slänger. Med färdigskalad potatis och färdigskurna rotfrukter slipper du ta hand om skalresterna och kan börja tillaga och förbereda maten direkt. Skalresterna tar vi som leverantör hand om och skickar i väg för omvandling till biogas och/eller djurfoder. Det är väl klimatsmart och hållbart i längden!

Mindre kött! Förutom att du får en ekonomisk vinst, är det både nyttigare för hälsan och bättre för klimatet. Visste du t.ex att svenska skolor serverar 1,4 miljoner måltider/dag och om skolorna ersatte hälften av nötfärsen med rotfrukter så motsvarar det 209 bilvarv runt jorden!! Skulle vi dessutom byta ut t.ex ris mot potatis så skulle vi minska klimatpåverkan ytterligare. Ris som odlas i Asien färdas 45 ggr längre än potatis som odlas i Sverige. Hos oss hittar du både KRAV-märkt och svensk potatis.

Tips på klimatsmarta recept hittar du här

3. Hälsosamt och nyttigt för kroppen

Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta 500 g grönsaker och frukt per dag. Rotfrukter har ett högt innehåll av kostfibrer som ger en behaglig mättnadskänsla. Rotfrukter är dessutom goda källor till framför allt vitamin K, C och folat. För den som väljer en vegansk eller vegetarisk livsstil, eller som är flexitarian och väljer att skippa kött då och då så finns det dessutom många fina subsitut på marknaden. Vi kan varmt rekommendera våra rotfruktsbiffar med rödbetstzatziki

AVIKOS SKALADE POTATIS

AVIKOS SKURNA POTATIS

AVIKOS FÖRKOKTA POTATIS

AVIKOS ROTFRUKTER

AVIKOS EKOLOGISKA SORTIMENT - GÅ TILL PRODUKTSIDAN OCH KRYSSA FÖR EKO/KRAV

AVIKOS MORÖTTER

AVIKOS GODA RECEPT