Hantering och förvaring
För att skalad och skuren potatis, lök, morot och rotfrukter ska behålla smak och konsistens är det viktigt att hantera produkterna på rätt sätt. En obruten kylkedja och varsam tillagning gör att produktens höga kvalitet kommer att hålla sig hela vägen till tallriken. Läs noga på respektive förpackning hur du ska hantera och tillaga produkter för att behålla råvarans kvalitet och få fram den bästa smaken.
Generella råd - tillagning av råskalad potatis
- Potatisen måste uppnå 96 grader för att bli färdigkokt. Koka med termometer för att vara säker.
- Vid tillagning sätt alltid in potatisen i uppvärmd ugn med full ånga.
- Öppna aldrig ugnen under tillagning. När ugnsdörren öppnas sjunker temperaturen vilket kan leda till längre koktid.
- Vid kokning av potatis ska vattnet alltid vara kokande när potatisen läggs i.
- Förvara aldrig potatis i vatten – detta kan förstärka hinnbildningsprocessen.
- Undvik långa varmhållningstider.
Förvaring
För att bäst bevara färskhet, vitaminer och kokegenskaper bör färsk potatis, lök och rotfrukter hanteras i obruten kylkedja och förvaras i 2-6ºC. Med andra ord bör produkterna förvaras i mjölk- och köttkylen där temperaturen ligger på ca 4ºC. I grönsakskylen är temperaturen runt 8-10ºC, vilket är för varmt.
Hantering och fakta - Avikos produkter

Hantering råskalad potatis
Aviko svensk potatis (tidigare 3N Produkter)
En SMAK-märkt potatis från noga utvald råvara, odlade främst i södra Sverige. Potatisen knivskalas och skärs på 3N Produkter på Långeberga i sköna Helsingborg. Denna potatis innehåller konserveringsmedel för att bättre bevara färg och hållbarhet. Potatisen behåller sin fina färg och smak, även efter att påsen öppnats och potatisen tillagats.
Sköljes före tillagning.
Kylvara. Förvaras i 2–6°C.
Aviko svensk potatis vac (tidigare Skal-mans Potatis)
Potatis från Aviko Färskt utgörs av väl valda potatissorter odlade främst i södra Sverige. Potatisen knivskalas och skärs på 3N Produkter på Långeberga i sköna Helsingborg. Potatisen är SMAK-märkt. Aviko svensk potatis vac är vakuumförpackad i en syrefri miljö, modifierad atmosfär. Potatisen innehåller citronsyra och äppelsyra, ämnen som finns naturligt i potatis.
Denna potatis ska tilllagas direkt utan att sköljas.
Kylvara. Förvaras i 2–6°C.

Hantering av skalad och skuren lök och rotfrukter
Skalad och skuren röd och gul lök
Ska inte ska sköljas före tillagning.
Kylvara. Förvaras i 2–6°C.
Skalade och skurna rotfrukter
Ska inte sköljas före tillagning.
Kylvara. Förvaras i 2–6°C.

Hantering förkokt potatis, färsk pommes frites och potatisgratäng
Förkokt potatis
Förkokt potatis är värmebehandlad och ska inte sköljas innan tillagning. Läs mer på respektive förpackning om hur du tillagar potatisen.
Kylvara. Förvaras i 2–6°C.
Färsk Pommes Frites
Färsk pommes frites är värmebehandlad och förfriterad. Den tillagas genom fritering eller stekning i kombiugn.
Kylvara.Förvaras i 2–6°C.
Potatisgratänger
Avikos potatisgratänger är vakuumförpackade kylvaror som ska tillagas i ugn, enligt anvisningarna på förpackningen.
Kylvara. Förvaras i 2–6°C.
Bästa näringskällan!
Vår älskade knöl är mycket näringsrik. Om vi äter 3-4 potatis per dag, får vi i oss de flesta av de näringsämnen som kroppen behöver för att må bra.
5% av vårt dagliga proteinbehov
10% av järnet
15% av B-vitaminet
25% av C-vitaminet
Dessutom så innehåller potatis:
- Kolhydrater
- Protein
- Tiamin
- Vitamin C
- Vitamin B6
- Folat
- Fosfor
- Järn
- Kalcium
- Kalium
- Magnesium
Några fakta om potatis
- Potatis (Solanum tuberosum) är en rotfrukt som tillhör familjen potatisväxter
- Plantan är en flerårig ört med parflikiga blad, men pga. av vårt klimat är den ettårig
- Det finns ca 5.000 olika sorters potatis runtom i världen.
- Växten kan bli upp till 100 cm hög och odlas idag över hela världen
- Fjärde viktigaste odlade livsmedel efter majs, vete och ris
- 99% fettfri
Potatisen - räddaren i nöden
Att potatisen är en räddare i nöden visar sig gång på gång. Denna gång är det inte 1700-talets svält utan dess låga påverkan på klimatet som gör den nyttiga knölen till även framtidens livsmedel.
Ett kilo potatis eller rotfrukter ger en klimatpåverkan på endast 0,1 kilo CO2-ekvivalenter. Livsmedel som ris ger 2,6 kg CO2e, pasta 1,1 kg CO2e och nötkött 28 kg CO2e. Med potatis och rotfrukter i matlagningen är det lätt att komma ner i de rekommenderade 0,5 CO2e per måltid.*
Men för att potatisen ska komma till sin rätt så är det viktigt att den hanteras på optimalt sätt ända fram till tallriken. En god potatis kan ju rädda vilken måltid som helst!
