• Potatis, rotfrukter och lök i storkök

    Potatis, rotfrukter och lök i storkök

Hantering och förvaring

För att skalad och skuren potatis, lök, morot och rotfrukter ska behålla smak och konsistens är det viktigt att hantera produkterna på rätt sätt. En obruten kylkedja och varsam tillagning gör att produktens höga kvalitet kommer att hålla sig hela vägen till tallriken. Läs noga på respektive förpackning hur du ska hantera och tillaga produkter för att behålla råvarans kvalitet och få fram den bästa smaken.

Generella råd - tillagning av råskalad potatis

  • Vid tillagning sätt alltid in potatisen i uppvärmd ugn med full ånga eller lägg potatisen i kokande vatten. Kalla ugnar och kallt vatten ökar risken för hinnbildning vid varmhållning
  • Öppna aldrig ugnen under tillagning. När ugnsdörren öppnas sjunker temperaturen vilket kan leda till längre koktid.
  • Potatisen måste uppnå 96 grader för att bli färdigkokt. Koka med termometer för att vara säker på att potatisen blir färdigkokt.
  • Förvara aldrig potatis i vatten. Om potatisen förvaras i vatten bildas en hinna på potatisen vid varmhållning.

Förvaring

För att bäst bevara färskhet, vitaminer och kokegenskaper bör färsk potatis, lök och rotfrukter hanteras i obruten kylkedja och förvaras i 2-6ºC. Med andra ord bör produkterna förvaras i mjölk- och köttkylen där temperaturen ligger på ca 4ºC. I grönsakskylen är temperaturen runt 8-10ºC, vilket är för varmt. För varje grad över +8ºC förkortas hållbarheten med 2 dagar.

Hantering och fakta - Avikos produkter

Hantering av förkokt potatis och färsk pommes frites

Hantering råskalad potatis

Aviko svensk potatis (tidigare 3N Produkter)
En SMAK-märkt potatis från noga utvald råvara, odlade främst i södra Sverige. Potatisen knivskalas och skärs på 3N Produkter på Långeberga i sköna Helsingborg. Denna potatis innehåller konserveringsmedel för att bättre bevara färg och hållbarhet. Potatisen behåller sin fina färg och smak, även efter att påsen öppnats och potatisen tillagats. Sköljes före tillagning.
Kylvara. Förvaras i 2–6°C.

Aviko svensk potatis vac (tidigare Skal-mans Potatis)
Potatis från Aviko Färskt utgörs av väl valda potatissorter odlade främst i södra Sverige. Potatisen knivskalas och skärs på 3N Produkter på Långeberga i sköna Helsingborg. Potatisen är SMAK-märkt. Aviko svensk potatis vac är vakuumförpackad i en syrefri miljö, modifierad atmosfär. Potatisen innehåller citronsyra och äppelsyra, ämnen som finns naturligt i potatis. Denna potatis ska tilllagas direkt utan att sköljas.
Kylvara. Förvaras i 2–6°C.

 

Hantering av lök och rotfrukter


Hantering av skalad och skuren lök och rotfrukter

Skalad och skuren röd och gul lök
Ska inte ska sköljas före tillagning. Kylvara. Förvaras i 2–6°C.

Skalade och skurna rotfrukter
Ska inte sköljas före tillagning. Kylvara. Förvaras i 2–6°C.

 

Hantering av förkokt potatis och färsk pommes frites


Hantering förkokt potatis, färsk pommes frites och potatisgratäng

Förkokt potatis 
Förkokt potatis är värmebehandlad och ska inte sköljas innan tillagning. Läs mer på respektive förpackning om hur du tillagar potatisen.
Kylvara. 

Färsk Pommes Frites
Färsk pommes frites är värmebehandlad och förfriterad. Den tillagas genom fritering eller stekning i kombiugn.
Kylvara. 

Potatisgratänger
Avikos potatisgratänger är vakuumförpackade kylvaror som ska tillagas i ugn, enligt anvisningarna på förpackningen.
Kylvara.

 

 

Skalad och skuren röd och gul lök

Ska inte ska sköljas före tillagning. Kylvara. Förvaras i 2–6°C.

Skalade och skurna rotfrukter
Ska inte sköljas före tillagning. Kylvara. Förvaras i 2–6°C.

 

Bästa näringskällan!

Vår älskade knöl är mycket näringsrik. Om vi äter 3-4 potatis per dag, får vi i oss de flesta av de näringsämnen som kroppen behöver för att må bra.

5% av vårt dagliga proteinbehov
10% av järnet
15% av B-vitaminet
25% av C-vitaminet

Dessutom så innehåller potatis:

  • Kolhydrater
  • Protein                 
  • Tiamin              
  • Vitamin C         
  • Vitamin B6       
  • Folat             
  • Fosfor               
  • Järn                   
  • Kalcium
  • Kalium              
  • Magnesium

 

Några fakta om potatis

  • Potatis (Solanum tuberosum) är en rotfrukt som tillhör familjen potatisväxter
  • Plantan är en flerårig ört med parflikiga blad, men pga. av vårt klimat är den ettårig
  • Potatissläktet omfattar 2000 arter och kallas även för nattskattor
  • Växten kan bli upp till 100 cm hög och odlas idag över hela världen
  • Fjärde viktigaste odlade livsmedel efter majs, vete och ris
  • 99% fettfri

Potatisen - räddaren i nöden

Att potatisen är en räddare i nöden visar sig gång på gång. Denna gång är det inte 1700-talets svält utan dess låga påverkan på klimatet som gör den nyttiga knölen till även framtidens livsmedel.

Ett kilo potatis eller rotfrukter ger en klimatpåverkan på endast 0,1 kilo CO2-ekvivalenter. Livsmedel som ris ger 2,6 kg CO2e, pasta 1,1 kg CO2e och nötkött 28 kg CO2e. Med potatis och rotfrukter i matlagningen är det lätt att komma ner i de rekommenderade 0,5 CO2e per måltid.*

Men för att potatisen ska komma till sin rätt så är det viktigt att den hanteras på optimalt sätt ända fram till tallriken. En god potatis kan ju rädda vilken måltid som helst!