Roots - höj smakerna med rotfrukter

Höj smakerna med rotfrukter!

Hur kan vi sätta bättre smak på maten med rotfrukter i de professionella köken? Nu går startskottet för Roots, Avikos gastronomiska innovationsinitiativ i samarbete med Marcus Nemrin, meriterad krögare vid Sofiero Slottsrestaurang. Vi hoppas kunna sätta fart på era tankar och erbjuder en lösning – i form av smaker.

En central punkt inom hälsa och hållbar matkonsumtion är som bekant hur vi ska minska andelen kött på tallriken och äta mer grönsaker, utan att smakerna på maten försämras. Vi vågar påstå att smakerna i måltiden faktiskt kan höjas med hjälp av rotfrukter.

Rota loss i köket för bättre köksekonomi 
För restaurang och storkök är kostnadsökningar en tråkig del av vardagen, nu kanske mer aktuell än någonsin. En lösning som kommer med fördelar – i form av bättre ekonomi, smak och innovation – är att använda rotfrukter som smakförstärkare och att tillsätta dem i maten istället för att servera dem till maten.

Malmö stad och rotfrukter som smakförstärkare
Roots föddes när Malmö stad efterfrågade hjälp med att lyfta smakerna för skolmåltiderna. Där och då, våren 2021, gick startskottet för Roots,
Avikos gastronomiska innovationsinitiativ. Detta mynnade för Aviko ut i ett kreativt samarbete med Marcus Nemrin, välkänd profil från Sofiero Slottsrestaurang. Två smakförstärkare, rotfruktsmixar för fondkokning, kom till.

 

Se Marcus Nemrin tillaga Aviko Roots smakförstärkare

Marcus Nemrin, Sofiero Slottsrestaurang, om Roots

Marcus Nemrin, Sofiero Slottsrestaurang


– Varje rotfrukt är en krydda. I köket på Sofiero slottsrestaurang använder vi rotfrukter och andra grönsaker som smakförstärkare – helt rätt i tiden!

 I Roots har vi skapat välbalanserade mixer som lyfter smakerna i många rätter till nya nivåer, utan att behöva exkludera någon. De nya smakförstärkarna är helt vegetabiliska, men den mörka smakar faktiskt som kalvfond.

Marcus Nemrin
Krögare, Sofiero Slottsrestaurang, Helsingborg

Smakförstärkarna kan tillagas i ugn på låg värme över natten, för att skörda fin buljong på morgonen, redo att lyfta smakerna till nya nivåer.

Restaurangekonomiskt med rotfrukter
Rotfrukter har längre hållbarhet än andra grönsaker och har ett riktigt bra kilopris jämfört med både kött och fisk. De har låg klimatpåverkan, är i säsong under nästan hela året och kan varieras i det oändliga.

 

Smakförstärkare av rotfrukter

Nyhet! Vegetariska smakförstärkare med rotfrukter

Nattkoka enkelt och brandsäkert förstklassig ljus eller mörk smakförstärkare i ugn med hjälp av Aviko Roots. Två färdiga välbalanserade mixer, som ger smakförbättring till mat som alla kan äta, ingen exkluderad.

Tillagning av mörk smakförstärkare: Rosta mixen i ugn på 190°C i 1 timme. Rör om då och då. Tillaga därefter smakförstärkaren i ugn över natten på 80°C med dubbelt så mycket vatten som mix, samt tomatpuré (ca 50 g/kg), hela vitpepparkorn och lagerblad.

Tillagning av ljus smakförstärkare: Tillaga smakförstärkaren i ugn över natten på 80°C med dubbelt så mycket vatten som mix, samt hela vitpepparkorn och lagerblad. Sila av. 

Förvaras svalt. Den färdiga smakförstärkaren går bra att frysa.

Vegetarisk smakförstärkare mörk »
Vegetarisk smakförstärkare ljus »

 

Ladda ner program för tillagning i Rationalugn »
Instruktion för programmering av rationalugn »

Dan Palmsten om Roots

Dan palmsten

 


– När priserna på animaliskt protein skenar och matgästernas förväntningar på nya och goda smakupplevelser ökar måste vi naturligtvis anpassa och lyfta vårt erbjudande. Det finns så mycket matkultur i rotfrukter, ett arv att förvalta, utveckla och förfina.

Vi har en enorm källa till fantastiska smaker i våra rotfrukter, så mycket för så lite!

Dan Palmsten
Försäljningschef kategori färskt och marknadschef, Aviko, Helsingborg

Kontaktuppgifter »

 

 

Kreativ med rotfrukterSmaksättning med rotfrukter har sedan länge praktiserats i kockvärlden.

– Det är ingen slump att rotfrukter åkt in i matlagningens finrum på restauranger. Med små knep och kunskap kan nya eller förfinade smakupplevelser kreeras. Det ska vara enkelt och det ska vara gott, det är egentligen inte svårare än så, säger Dan Palmsten.

Syra, sötma, beska och sälta
Vi avgudar våra knölar med sina olika fantastiska smaker som kan lyfta många rätter. Jämför sötman från gul lök eller en jordig, söt rödbeta med palsternackans aromatiska, lite söta smak. Jordärtskockan har en nötig ton och rotselleri sin kraftfulla smak.

Alla rotfrukter har en grundsmak med olika mängd syra, sötma, beska och sälta. Fett kan runda av smakerna och honung eller socker lyfta fram söta toner. Hemligheten med att lyfta fram mer smak ur rotsakerna är rätt val av tillagningssätt, smaksättare och mix. 

We´re rooting for you.

Hitta din kontaktperson hos Avikos säljkår »

Se film från mässan FFCR Syd 2022 - när Roots lanserades