Roots - höj smakerna med rotfrukter

Höj smaken med rotfrukter!

Hur kan vi sätta bättre smak på maten med rotfrukter i de professionella köken? Nu går startskottet för Roots by Aviko, ett gastronomiskt innovationsinitiativ i samarbete med Marcus Nemrin, meriterad kock vid Sofiero Slottsrestaurang. Vi hoppas kunna sätta fart på era tankar och erbjuder en lösning – i form av smak.

Marcus tillagar rotfruktsbakad torsk med pommes duchesse och citronsås

Marcus tillagar rotfruktskryddade biffar med Höst- och vinterbas

Se Marcus Nemrin tillaga Roots by Avikos smakförstärkare

Se Marcus Nemrin göra redning, soppa eller bolognese på rotfrukterna

Marcus Nemrin, Sofiero Slottsrestaurang, om Roots

Marcus Nemrin, Sofiero Slottsrestaurang


– Varje rotfrukt är en krydda. I köket på Sofiero slottsrestaurang använder vi rotfrukter och andra grönsaker som smakförstärkare – helt rätt i tiden!

 I Roots har vi skapat välbalanserade mixer som lyfter smakerna i många rätter till nya nivåer, utan att behöva exkludera någon. De nya smakförstärkarna är helt vegetabiliska, men den mörka smakar faktiskt som kalvfond.

Marcus Nemrin
Kock, Sofiero Slottsrestaurang, Helsingborg


Smakförstärkarna kan tillagas i ugn på låg värme över natten, för att skörda fin buljong på morgonen, redo att lyfta smaken till nya nivåer. Dessutom går det alldeles utmärkt att ta tillvara på det som blir över när buljongerna är tillredda.

Restaurangekonomiskt med rotfrukter
Rotfrukter har längre hållbarhet än andra grönsaker och har ett riktigt bra kilopris jämfört med både kött och fisk. De har låg klimatpåverkan, är i säsong under nästan hela året och kan varieras i det oändliga.

 

Smakförstärkare av rotfrukter

Nyhet! Vegetariska smakförstärkare med rotfrukter

Nattkoka enkelt och brandsäkert förstklassig ljus eller mörk smakförstärkare i ugn med hjälp av Roots by Aviko. Två färdiga välbalanserade mixer, som ger smakförbättring till mat som alla kan äta, ingen exkluderad.

Tillagning av mörk smakförstärkare: Rosta mixen i ugn på 190°C (utan ånga) i 1 timme. Rör om då och då. Tillaga därefter smakförstärkaren i ugn över natten på 80°C (med 20% ånga)med dubbelt så mycket vatten som mix, samt tomatpuré (ca 50 g/kg), hela vitpepparkorn och lagerblad.

Tillagning av ljus smakförstärkare: Tillaga smakförstärkaren i ugn över natten på 80°C (med 20% ånga) med dubbelt så mycket vatten som mix, samt hela vitpepparkorn och lagerblad. Sila av. 

Förvaras svalt. Den färdiga smakförstärkaren går bra att frysa.

Vegetarisk smakförstärkare mörk »
Vegetarisk smakförstärkare ljus »

 

Program för Rational Self Cooking Center »
Program för Rational iCombiPro »

Instruktion för programmering av rationalugn »

Nya rotfruktsmixen Vår- och sommarbas ger ljusa fräscha smaker

Nyhet! Nyhet! Rotfruktsmix höst- och vinterbas

Denna smakbalanserade fintärnade mix lyfter fram ljusa, fräscha smaker som passar utmärkt till fisk, kalv och fågel. Perfekt under vår- och sommarhalvåret när ljuset kommer. En fin sammansatt smakkombination av persiljerotens friskhet, palsternackans sötma och rotsellerins kraftfulla toner, balanserat av gul lök. Rotfruktsmix vår- och sommarbas 1x3 mm är en ny restaurangekonomisk Roots by Aviko-produkt skapad i samarbete med Marcus Nemrin, kulinarisk kreatör, Sofiero Slottsrestaurang. We´re rooting for you! 


Recept på Rotfruktsbakad torsk med pommes duchesse, signerat Marcus Nemrin »
Rotfruktsmix vår- och sommarbas 1x3 mm »

 

Ny fintärnad rotfruktsmix som ger mörk musig smak - signerad Marcus Nemrin

Nyhet! Nyhet! Rotfruktsmix höst- och vinterbas

Rotfruktsmix höst- och vinterbas 1x3 mm är en ny restaurangekonomisk Roots by Aviko-produkt skapad i samarbete med Marcus Nemrin, kulinarisk kreatör, Sofiero Slottsrestaurang. En välbalanserad fintärnad mix som ger mörk mustig smak och kompletterar animaliskt protein. Klockren i färsrätter men också utmärkt i såser, grytor och soppor. Mixen innehåller fintärnad kålrot, rotselleri, morot, persiljerot och lök och består av två olika påsar vars innehåll blandas vid matlagningstillfället. We´re rooting for you!


Recept på Rotfruktskryddade biffar, signerat Marcus Nemrin »
Rotfruktsmix höst- och vinterbas 1x3 mm »

 

Dan Palmsten om Roots

Dan palmsten

 


– När priserna på animaliskt protein skenar och matgästernas förväntningar på nya och goda smakupplevelser ökar måste vi naturligtvis anpassa och lyfta vårt erbjudande. Det finns så mycket matkultur i rotfrukter, ett arv att förvalta, utveckla och förfina.

Vi har en enorm källa till fantastiska smaker i våra rotfrukter, så mycket för så lite!

Dan Palmsten
Försäljningschef kategori färskt och marknadschef, Aviko, Helsingborg

Kontaktuppgifter »

 

 

Kreativ med rotfrukterSmaksättning med rotfrukter har sedan länge praktiserats i kockvärlden.

– Det är ingen slump att rotfrukter åkt in i matlagningens finrum på restauranger. Med små knep och kunskap kan nya eller förfinade smakupplevelser kreeras. Det ska vara enkelt och det ska vara gott, det är egentligen inte svårare än så, säger Dan Palmsten.

Syra, sötma, beska och sälta
Vi avgudar våra knölar med sina olika fantastiska smaker som kan lyfta många rätter. Jämför sötman från gul lök eller en jordig, söt rödbeta med palsternackans aromatiska, lite söta smak. Jordärtskockan har en nötig ton och rotselleri sin kraftfulla smak.

Alla rotfrukter har en grundsmak med olika mängd syra, sötma, beska och sälta. Fett kan runda av smaken och honung eller socker lyfta fram söta toner. Hemligheten med att lyfta fram mer smak ur rotsakerna är rätt val av tillagningssätt, smaksättare och mix. 

We´re rooting for you.

Hitta din kontaktperson hos Avikos säljkår »

Marcus Nemrin - Roots by Aviko

Mer om Roots by Aviko

En central punkt inom hälsa och hållbar matkonsumtion är som bekant hur vi ska minska andelen kött på tallriken och äta mer grönsaker, utan att smaken på maten försämras. Vi vågar påstå att smaken i måltiden faktiskt kan höjas med hjälp av rotfrukter.

Rota loss i köket för bättre köksekonomi 
För restaurang och storkök är kostnadsökningar en tråkig del av vardagen, nu kanske mer aktuell än någonsin. En lösning som kommer med fördelar – i form av bättre ekonomi, smak och innovation – är att använda rotfrukter som smakförstärkare och att tillsätta dem i maten istället för att servera dem till maten.

Malmö stad och rotfrukter som smakförstärkare
Roots föddes när Malmö stad efterfrågade hjälp med att lyfta smaken i skolmåltiderna. Där och då, våren 2021, gick startskottet för Roots by Aviko, vårt gastronomiska innovationsinitiativ. Detta mynnade ut i ett kreativt samarbete med Marcus Nemrin, välkänd profil från Sofiero Slottsrestaurang. Två smakförstärkare, rotfruktsmixar för fondkokning, kom till.

 

Se film från mässan FFCR Syd 2022 - när Roots lanserades