En het potatis - tips

En het potatis - 10 tips om potatis och rotfrukter

Ifråga om smak, hälsa och hållbarhet är potatis och rotfrukter förträffliga råvaror. Men hur kan de göras ännu mer attraktiva? Vi serverar 10 inspirerande tips och insikter om hur potatis och rotfrukters popularitet kan ökas inom offentlig verksamhet – både för stora, men framförallt små, gäster. Vi bjuder också på recept med potatis och rotfrukter – för gästernas skull och för klimatets.

1. Låt alltid potatis och rotfrukter vara en del av salladsbuffén.

2. Servera rotfrukter och potatis i olika former, konsistenser och smaker, på en och samma gång! I form av potatis- och rotfruktschips!
Morotsstavar kan med fördel kokas lite grann till de mindre barnen.

3. Variera potatismoset genom att tillsätta en del rotfrukter.

4. Använd så kallade smakbryggor. Servera produkten tillsammans med en känd smak eller livsmedel som barnen och eleverna redan uppskattar.

5. Låt barnen och eleverna experimentera och bekanta sig med råvarorna, samarbeta med pedagoger och arbeta med måltidspedagogik.

6. Öka intresset för att välja klimatsmart mat genom att prata om hur olika livsmedel påverkar miljön. Anordna en klimatsmart temavecka.

7. Servera extra potatis eller rotfrukter som tillbehör vid sidan om rätterna. Ugnsrostad skivad räfflad potatis gör succé hos stora och små!

8. Ersätt en del av köttet i färsrätten, soppan, eller grytan med potatis och rotfrukter!

9. Servera både kokta och råa morotsstavar till grönsaksfaten och gör dip av rotfrukter. Gärna till mellanmål.

10. Använd potatis och rotfrukter som bas eller smaksättning i såser. Varför inte byta ut den klassiska bearnaisesåsen mot en bearnaise gjord på morot?

 

Recept med potatis och rotfrukter

Potatis i säck


Potatisen - räddaren i nöden

Att potatisen är en räddare i nöden visar sig gång på gång. Denna gång är det inte 1700-talets svält utan dess låga påverkan på klimatet som gör den nyttiga knölen till även framtidens livsmedel.

Ett kilo potatis eller rotfrukter ger en klimatpåverkan på endast 0,1 kilo CO2-ekvivalenter. Livsmedel som ris ger 2,6 kg CO2e, pasta
1,1 kg CO2e och nötkött 28 kg CO2e.

Med potatis och rotfrukter i matlagningen är det lätt att komma ner i de rekommenderade 0,5 CO2e per måltid.*

Men för att potatisen ska komma till sin rätt så är det viktigt att den hanteras på optimalt sätt ända fram till tallriken. En god potatis
kan ju rädda vilken måltid som helst!

*enligt WWF:s One planet plate