Potatisgratäng i snabbaste laget

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en eldfast form och lägg i skivorna. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar. Häll över potatisen. Grädda i ca 20-25 min tills potatisgratängen har fått fin färg. Ha med osten från början för en fin färg. Gratinera eventuellt under grillelementen någon minut. 

Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i. Dessa bör dock blancheras innan. Här har vi använt Aviko ångkokt skivad potatis som gör att tillagningstiden halveras men resultatet blir ändå väldigt bra.

Pga av den relativt korta tiden i ugnen så passar det bra med lite riven ost på toppen för att få en fin färg. Den naturliga stärkelsen i potatisen reder gratängen fint så man behöver inte använda vispgrädde, det fungerar bra med matlagningsgrädde 12-20%.

Ingredienser (4 personer)

1 kg Aviko Steamfresh Skivad potatis

2 vitlöksklyftor

2,5 dl grädde, gärna matlagningsgrädde

2,5 dl mjölk

Salt och peppar

Lite riven ost (valfritt)