Inkokt lax med Farmarguld

Inlagd gurka

Skiva gurkan tunt på mandolin eller liknande. Salta den lite och lägg i press i en sil. Blanda socker, vinäger, vatten tills sockret löst sig. Smaka av med salt och lite vitpeppar. Lägg i den pressade gurkan & låt stå i ett par timma & strö över persiljan strax innan servering.

Lax

Skala dela grönsakerna i grova bitar. Koka upp vatten med de övriga ingredienserna och låt lagen koka i ca: 5-10 minuter så att den får smak. Häll lagen över laxen & sjud därefter i ca: 6-10 min (beroende på tjocklek)

Morot

Skala morötterna fint & spara lite av blasten. Koka dem i lättsaltat vatten tills de känns” al dente”. Smält smöret & rulla runt morötterna & håll varma.

 

Dillmajonnäs

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, peppar & citron.

 

Servera laxen antingen kall eller varm med het dillkokt Farmarguld, citronklyfta och tillbehören!

Ingredienser (8 personer)

Färskpotatis

Farmarguld ca 1600 gr

6 st Dillkvistar

Salt

 

Lax

1,6 kg norsk laxfilé (alt 8 portionsbitar)

2 l vatten

4 msk vinäger (röd eller vit)

6 tsk salt

10 st vitpepparkorn

4 st kryddpepparkorn

2 st gula lökar

2 st morötter

6 st dillkvistar

 

Morot:
8 st Knippemorötter, 10 cm 

vatten

salt

smör

 

Inlagd gurka

8 msk äppelcidervinäger

8 msk vatten

4 msk strösocker

4 msk hackad persilja

2 slanggurkor

Salt & vitpeppar, malen

 

Dillmajonnäs

1,5 dl majonnäs

3 dl gräddfil

0,5 dl hackad dill

0,5 dl hackad gräslök

1 krm salt

0,5 krm vitpeppar

1 tsk citronsaft