• Säsongens bästa grillrecept

    Säsongens bästa grillrecept

Grillad Hälleflundra med rotfuktspaket på grillen

Gör så här - rotfruktspaket

Koka dina rotfruktsstavar i lättsaltat vatten ca 15 minuter och spola dem sedan kalla med kallt vatten och låt rinna av.Blanda med örtoljan, se nedan. Gör med fördel redan dagen innan.

Gör så här - örtolja

Mixa ihop din örtolja till marinaden - häll i de frysta ingredienserna i din mixer samt vitlök. Häll på olja och mixa till en slät fin grön örtolja. Smaka av med salt och peppar.

Förbered dina kokta, marinerade rotfrukter genom att fördela i foliepaket som du viker ihop och sen kan sätta på grillen och baka av till serveringen.

Alternativt om du har ont om tid:

Rosta rotfruktsstavarna direkt i ugnen så de får fin färg 175¯C ca 20-25 minuter, de ska vara crunch kvar i rotfrukterna. Tag ut rotfukterna ur ugnen och häll över örtoljan och vänd runt försiktigt.

Gör så här - citronsås

Skölj och skrubba citronen. Riv fint en msk av skalet och lägg i en skål. Dela citronen och pressa i citronsaft i skålen.

Tillsätt crème fraiche, salt och vitpeppar. Citronsåsen är klar att servera. Garnera ev. med lite grovrivet citronskal.

Gör så här - grilla fisken

Ställ först på dina rotfruktspaket på låg temperatur på grillen, det tar ca 10 minuter till serveringsklara paket.

Vänd sedan fiskfilén i oljan, salta och peppra.

Olja även in grillgallret i den heta zonen försiktigt innan du lägger på fisken. Grilla ett fint grillmönster på varje sida.

Lägg sedan fisken i låg temperaturzon och låt bakas färdig till servering. Under tiden grillar du dina citroner.

Klart för servering, smaklig spis! Bjud gärna på dina picklade favoriter som tillbehör.

Ingredienser (4 personer)

Gröna örtmarinerade rotfruktsstavar i folie paket på grillen

Detta behöver du förbered gärna redan dagen innan.

2 kg rotfruktsstavar

Olja

40  g fryst hackad spenat

40 g frysta gröna ärtor

30 g fryst hackad basilika

40 g fryst hackad persilja

1 vitlöksklyfta

4 dl olivolja

3 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

 

Hälleflundra

4 fina filébitar med skinn 170-200 g st

3 msk oliv- eller rapsolja

2 citroner halverade till grillning och servering

 

Citronsås

1 msk rivet skal av citron

2 msk pressad citronsaft

2,5 dl crème fraiche

1 krm salt

0,5 krm vitpeppar